Mittbarn

Springcykel – Bäst i test

En springcykel är barnets första möte med cykelvägen och ett perfekt sätt att introducera den lilla personen för ett roligt och spännande äventyr på hjul. Då cykeln saknar både bromsar och stödhjul kallas den för balanscykel eftersom den involverar barnets motorik och balanssinne. Här får barnet möjlighet att själv bestämma farten.
I början kommer det kännas ovant och kanske lite skrämmande. Ha tålamod med ditt barn och uppmuntra gärna barnet med glada hejarop och ett tryggt föräldrastöd. Vi lovar att du snart kommer att kämpa med ditt eget flås när du springer efter den busiga krabaten!

Springcykel-test. De bästa modellerna.

I vårt springcykel-test har vi tittat på cyklar från välkända varumärken som är specialanpassade för väldigt små barn. Vi har utgått från springcykelns design, hållbarhet och pris. I betyget tog vi även hänsyn till cykelns beskrivning och de kundrecensioner som lämnats av föräldrar till andra barn. Nedan hittar du vår topp 6 lista på springcyklar som definitivt kommer att skänka glädje till dig och ditt barn.

1. Stiga Springcykel STR Runracer C10

Springcykel 10 tum 

Passar ålder: Från 2 år

Vikt: 2,5 kg

Denna enkla balanscykel från Stiga är perfekt för de allra minsta barnen. Den har stabila hjul och en justerbar sadel som anpassas efter barnets längd. Vi gillar cykeln för dess stålram och rejäla handtag som är väldigt greppvänliga för små barnhänder. Med sina 2,5 kg är springcykeln väldigt lätt att bära på och kan användas för balansövning även inomhus.

Bästa egenskaper:

 • Greppvänliga handtag
 • Tjockare däck
 • Väger endast 2,5 kg

Nackdelar:

 • Kanske något basic design
Bästa pris på denna springcykel hittar du här:

2. Nordic Hoj Bamse springcykel 10″

Springcykel 10 tum 

Passar ålder: Från 2 år

Mått: L72 cm X B46 cm X H55 cm

Vikt: 2,7 kg

Denna springcykel med Bamse-motiv kommer att uppskattas av de flesta barn. En enkel balanscykel i 10 tum med ett justerbart styre och färgglada däck av EVA-plast. Det bästa med denna cykel är att den är väldigt lätt att bära runt på och kan även köras med inomhus. Sedan får den ett stort plus för medföljande Bamse-klistermärken som barnen kan dekorera sin cykel med på egen hand.

Bästa egenskaper:

 • Design – barn älskar att köra runt på en Bamse-springcykel
 • Väger endast 2,7 kg
 • Stabil

Nackdelar:

 • Klistermärken blir lätt dåliga i regn
Bästa pris på denna springcykel hittar du här:

3. Kinderkraft Balance Uniq

Springcykel 12 tum 

Passar ålder: Från 2 år

Mått: L83 cm X H54 cm

Vikt: 2,7 kg

Denna springcykel i trä har en väldigt unik design där man valt att fokusera på detaljerna. På undersidan av ramen sitter otroligt söta nalle-bilder och på framsidan av cykeln finns en rund dekal i form av en björn. En justerbar sittstöd och punkteringsfria däck gör denna balanscykel till en väl-investerad produkt. Ett stort plus för ringklockan som saknas på de övriga cyklar.

Bästa egenskaper:

 • Snygg design och fina detaljer i trä
 • Justerbar sittstöd
 • Rejäla punkteringsfria däck

Nackdelar:

 • Lite jobbig att montera ihop – kräver en specialmanual 
Bästa pris på denna springcykel hittar du här:

4. Kinderkraft Cutie

Passar ålder: Från 12 månader

Vikt: 1,8 kg

Här har vi en springcykel för de allra minsta barnen från 12 månaders ålder. Rejäla punkteringsfria däck, justerbar sadel och greppvänliga handtag – perfekt för den lille krabaten som tagit sina första steg. Två däck framtill stödjer barnet i balansövningen på ett tryggt sätt. Ett stort plus får den fina designen där man valt att färga handtag och hjul i lekfulla färger.

Bästa egenskaper:

 • Passar det allra minsta barnet
 • Rejäla punkteringsfria däck
 • Fin design

Nackdelar:

 • Ganska mycket plast-material
Bästa pris på denna springcykel hittar du här:

FAQ

Vilken storlek på springcykel ska man välja?

Det är väldigt individuellt vad man väljer för storlek på springcykeln. Allt beror på ditt barns behov och kroppslängden på barnet. Balanscyklarna vi haft i vår bäst-i-test är alla justerbara och anpassas efter åldern och längden på den som kör cykeln. Det viktigaste är alltså att titta efter varje enskild cykelns konstruktion och se efter möjligheten att justera både sadeln och styret.

Springcykeln – från vilken ålder kan man börja använda det?

Även här är det väldigt individuellt vad man anser är den mest lämpliga åldern på barnet. Vissa barn lär sig gå och cykla väldigt tidigt medan andra barn behöver ha lite hjälp på traven. Det bästa med en springcykel är att den övar barnets balanssinne samtidigt som det är tryggt att köra den.
I vårt bäst-i-test har vi valt modeller för barn från 2 års ålder men vi har även tagit hänsyn till de allra minsta barnen och valt en modell som passar barn från 12 månaders ålder. Det viktigaste är att både du och ditt barn är trygga med att testa balanscykeln och vi rekommenderar att man i början provkör springcykeln inomhus.
Vår erfarenhet är att det går relativt fort för barn att lära sig cykla på en springcykel när de väl fått testa den för första gången.

Vilka är vi?

Mittbarn.nu är en plats där du som förälder kan läsa recensioner och få tips på produkter inom barnkategorin. Här får du information om produkter för bebisar samt smarta hjälpmedel och prylar för större barn. Få svar på dina frågor och hitta inspiration inför ditt nästa köp med hjälp av våra bäst-i-test artiklar.