Bästa Springcykeln 2020 – Bäst i test

En springcykel är ett utmärkt redskap för att öka barnets motorik och balans och kommer hjälpa extremt mycket tills barnet ska lära sig cykla. En springcykel är på samma sätt som en sparkcykel inte försedd med några pedaler utan barnet själv får ta sig runt på egen hand med sina fötter.

Springcykeln kan också kallas för balanscykel och cyklarna saknar stödhjul, detta medför att barnet hela tiden behöver utmana koordination- och balanssinet och förbereder dem väl till deras riktiga barncykel med pedaler.

Ett annat exempel där en springcykel är en utmärkt present är om du till exempel köpt en barncykel till ett äldre syskon i present och vill ge en liknande present till det yngre syskonet.

5 Bästa Springcyklarna 2020: Bäst i test

1. STOY 10 Tum Springcykel

1 Bästa springcykeln bäst i test

Med den här vackra springcykeln från Story kan barnet lära sig hålla balansen och öva motoriken till dess att barnet går över till en riktig cykel. Stoy är ett svenskt företag som är experter på barnleksaker. Cykeln har en styrbegränsning som förhindrar att styret vrids alldeles för mycket vilket gör att barnet tappar balansen.

2. PUKY – LR 1L Springcykel

2 Puky springcykel LR 1L

Puky har en hel rad barnleksaker med en design utöver det vanliga, och denna springcykeln är inget undantag. Cykeln är anpassad för barn från 2,5 år (Minsta längd bör vara 90 centimeter). Detta är en perfekt första cykel för att lära barnet motoriken som krävs för att kunna cykla. Puky är skapad med högkvalitativa produkter och har en väldigt lång livslängd samt höga säkerhetskrav för att både du och barnet ska känna sig tryggt.

3. STOY Speed Springcykel

3 Stoy Speed springcykel

Den här springcykeln från Stoy har en liten tuffare design, personligen får jag lite mounting bike känsla över denna cykel. Cykeln är lätt att montera och har en begränsad rotation av styret för att undvika att man ska tappa balansen genom att svänga styret alldeles för mycket. Sadeln är justerbar i flera olika höjdlägen och kommer passa barnet under uppväxten alternativt till flera syskon.

4. Springcylel Puky – Pukylino

4 Springcykel Puky Pukylino

Detta är kanske den sötaste springcykeln och även denna modell är från företaget Puky. Cykeln rekommenderas från 1 års ålder (Minsta längd 75 cm) och vi upplevde i detta test att det är en utmärkt första cykel tack vare de fyra hjulen.

5. Disney Cars 3 Springcykel

5 Disney cars 3 springcykel

Disney Pixar Bilar är en film som är omåttligt populär bland de unga barnen idag. Den senaste filmen är Disney Bilar 3 och det är i och med denna film som man lanserat dessa specialdesignade springcyklarna. Med denna cykel kan barnen både leka och träna upp balansen och motoriken samtidigt. Genom att sparka sig fram med fötterna och styra cykeln med cykelstyret lär sig barnen cykla utan att behöva tänka på pedaler.

Frågor och svar om springcyklar

När kan barn börja använda springcyklar?

De flesta springcyklar har en rekommenderad användning från två år. Det absolut viktigaste är ju självklart att barnet når ner till marken från sadeln. Men det finns även springcyklar som är anpassade för äldre barn från 3 till 4 år. Det absolut viktigaste är dock att själv bedöma när ditt barn är redo. Vissa barn utvecklar till exempel sitt språk snabbare än andra barn och på samma sätt kan vissa barn utveckla dess motoriska förmåga tidigare än andra barn och i dessa fall kan en springcykel passa extra bra i en tidig ålder.

Är springcyklar säkra?

Tack vare att en springcykel saknar pedaler samt att cykeln är väldigt styrbegränsad kommer barnet ej kunna falla speciellt enkelt och därmed blir även säkerheten väldigt hög. Men tänk även på att välja en cykel med rätt storlek.

4.5/5 (2 Reviews)