Mittbarn

Hoppgunga – Bäst i test

Små barn utvecklas i rasande fart. Nyss har barnet legat och sovit mestadels av dagen i sin spjälsäng och nu försöker den kravla sig upp, gör olika kroppsrörelser och är superaktiv på dagen. En hoppgunga är därför den perfekta underhållningen som på ett lekfullt och roligt sätt utvecklar barnets motorik och rörelsemönster. Det underlättar även för dig som förälder att göra hemmasysslor samtidigt som du har uppsikt över barnet.
Vi har testat hoppgungor från välkända varumärken och utsett vinnare i kategorierna: premium, mellan och budget.

Bästa hoppgungan – Premium

Skip Hop Explore & More Hoppgunga

Det här är verkligen en unik hoppgunga från märket Skip Hop som låter barnet utforska sina kroppsrörelser på ett lekfullt sätt. Den räknar alla hopp och när målet på 100 hopp är uppnått så hörs höga applåder med blinkande lampor runt gungan. Detta uppskattas av de flesta barn som då uppmuntras till att hoppa ännu mer.
På hoppgungan finns olika interaktiva leksaker och gosedjur som barnet kan röra och vrida på för utveckling av finmotorik. Dessutom spelar gungan rolig musik och roterar i 360 grader för ännu fler kroppsrörelse. Det här blir den perfekta presenten till ett aktivt barn som är nyfiken på sin omgivning.

Fördelar

 • Leksaker runt hela hoppgungan
 • Stor rotation för bästa aktivitet
 • Hopfällbar lösning

Nackdelar:

 • Vissa barn blir rädda första gången de hör musiken och applåder

Köp hoppgungan från Skip Hop här:

Bästa hoppgungan – Mellan

Hauck Jump Hoppgunga

Det här är en enkel och smidig hoppgunga som du fäster i dörrkarmen med hjälp av en speciell klämma. Det passar de flesta dörrar och är också lätt att förvara i garderoben, uppe på vinden eller liggandes i barnkammaren – hoppgungan tar absolut inte mycket plats och är väldigt smidig att både sätta upp och ta ner.
Hoppgungan från Hauck är utformad som en mjuk sittstol med en plastbricka runtom vilket är perfekt för barn med mycket spring och stunds i benen. Här kan barnet utforska sina kroppsrörelser och stärka benmuskulaturen genom att hoppa runt och titta på alla spännande saker runtomkring sig.

Fördelar

 • Lätt att sätta upp
 • Mycket studs
 • Har en bricka för ex. leksaker

Nackdelar:

 • Blir lätt tråkigt att hoppa runt på samma ställe
Köp hoppgungan från Hauck här:

Bästa hoppgungan – Budget

I kategorin ”budget” har vi två produkter som vi anser har en likvärdig funktion och som båda fungerar mycket väl till ett litet barn som älskar rörelse.

BOZZ hoppgunga

Den här hoppgungan passar barn från 4-6 månaders ålder som precis börjat upptäcka sin kropp. Den fästes i en dörrkarm och är väldigt lätt att ta på och klä av. Du sätter ner barnet i den stora öppningen och stänger hoppgungan med hjälp av en dragkedja på dess baksida. Sedan får barnet själv utforska alla kroppsrörelser och hoppa runt på stället.

Fördelar

 • Bra pris
 • Mjukt och behagligt tyg
 • Passar barn upp till 12 kg

Nackdelar:

 • Kan kännas obehaglig vid ärmarna på vissa barn

Köp Bozz hoppgunga här:

Carena – hoppgunga Blidö

Denna hoppgunga från Carena är väldig populär bland många föräldrar till små barn. Här övar barnet sin koordinationsförmåga och utvecklar sitt rörelsemönster genom att hoppa runt och gunga fram och tillbaka i sittdelen. Du fäster hoppgungan i dörrkarmen med hjälp av två fästen på varje sida av gungan eller så kan du hänga upp den med krokar i taket. Hoppgungan från Carena kan användas till barn från 4 månaders ålder och är perfekt som en första introduktion till en stående ställning.

Fördelar

 • Lätt att fästa och justera
 • Tål maskintvätt
 • Passar de flesta barn

Nackdelar:

 • Lite för stor för mindre barn

Köp Carena hoppgunga här:

FAQ

Hoppgunga – från vilken ålder?

Tanken med hoppgungan är att öva upp motoriken och rörelsemönstret, därför ska barnet stå på egna fötter och ha hoppgungan som ett stöd. Många hoppgungor är anpassade efter barn från 4 månaders ålder upp till 1 år. Dock utvecklas alla barn i sin egen takt där vissa är väldigt tidiga i sin kroppsutveckling. Utgå alltid från din egen bebis i val av leksaker, verktyg och andra hjälpmedel.

Är hoppgunga farligt?

Vissa experter menar på att hoppgungan har en negativ påverkan på barnets rygg- och benmuskulatur då barnet kan utveckla ett onaturligt rörelsemönster. Däremot finns det inga konkreta bevis på detta konstaterande. De flesta säger att det handlar främst om tiden som spenderas i hoppgungan. Barn ska inte befinna sig i samma ställning under långa tidsperioder och därför är det naturligtvis viktigt att se till så att barnet byter ställning och blir aktiverat på ett varierande sätt.

Ha alltid uppsikt över barnet i hoppgungan och gör det till en gemensam lek där du exempelvis hejar på när barnet försöker hoppa. Kolla så att hoppgungan inte skaver mot barnets hud och se till så att barnet inte sitter i hoppgungan längre än 5 minuter åt gången.

Vilka är vi?

Mittbarn.nu är en plats där du som förälder kan läsa recensioner och få tips på produkter inom barnkategorin. Här får du information om produkter för bebisar samt smarta hjälpmedel och prylar för större barn. Få svar på dina frågor och hitta inspiration inför ditt nästa köp med hjälp av våra bäst-i-test artiklar.