Mittbarn

Andningslarm – Bäst i test

Väldigt många småbarnsföräldrar känner en stor oro över att missa om barnet plötsligt får andnöd och slutar andas. Även om det i de flesta fall inte finns några indikationer på allvarliga andningsproblem kan det ändå kännas bra med ett extra koll på barnet.För att slippa tassa yrvaket fram till spjälsängen flera gånger om natten kan du ha uppsikt över barnet med hjälp av en smart andningslarm.
Ett digitalt babylarm, även kallad för babyvakt, bidrar till en trygg och säker nattsömn utan onödig stress. Andningslarmet fungerar genom en smart sensor som känner av barnets andningsmönster och varnar om andningen på bebisen plötsligt ändras.

Bästa andningslarmet för småbarnsföräldrar

Vi har jämfört olika produkter inom kategorin babylarm för att hitta det bästa larmet baserat på pris, funktionalitet och design. Vilket andningslarm är bäst för just dig beror på dina personliga preferenser men vi hoppas att våra recensioner hjälper dig att sålla bland alla erbjudanden på marknaden. Se listan på bästa andningslarm med hjälp av vår bäst-i-test och hitta det passande alternativet.

1. Snuza Hero MD – prisvärt och säkert babylarm

Det här är ett effektivt babylarm som fungerar genom att man fäster en digital dosa på framsidan av blöjan som lär känna barnets rörelsemönster. Den märken av om barnet plötsligt slutar att andas och då vibrerar den för att väcka och få i gång barnet.

Babylarmet från Snuza Hero är enkelt att använda och är lätt att ta med på resa då den får plats i det allra minsta bagaget. Detta babylarm varnar för svag andning samt om färre än åtta andetag per minut registreras i monitorn.

Fördelar

 • Lätthanterlig och enkel att använda
 • Sitter tätt mot barnen kropp
 • Bra pris

Nackdelar:

 • Kan glida ner på ett barn som är extra aktivt och rörligt
Du hittar andningslarmet från Snuza Hero här:

2. Angelcare Rörelsemonitor

Detta babylarm registrerar bebisens rörelsemönster och om rörelsen avstannar i 20 sekunder larmar det till monitorn som står i föräldrarnas sovrum. Rörelsen registreras via en trådlös sensorplatta som fästes under madrassen i spjälsängen. Det bästa med detta larm är att ljudet som kommer till monitorn är väldigt klart och rent – du hör varken brus eller annat oväsen.
En medföljande temperaturdisplay som står i barnets sovrum möjliggör kommunikationen mellan dig och barnet där du kan prata eller sjunga till bebisen utan behöva lämna rummet. Dessutom har föräldraenheten en LED-indikator som visar temperaturen i barnets sovrum – om det lyser grönt är temperaturen lagom, vid blått och rött ljus ska du reglera temperaturen genom att antingen sänka eller höja den för bästa komfort. Ett stort plus får den fina designen på barnets monitor som passar in i en stilren interiör.

Fördelar

 • Bra ljud och fin design
 • Möjligheten att reglera rumstemperatur
 • Går att prata till barnet via monitorn

Nackdelar:

 • Något otymplig monitor som är svår att ta med på resa
Du hittar andningslarmet från Angelcare här:

3. Neonate BC-8000DV – smart babyvakt med kamera

Vi gillar denna babyvakt för dess olika funktioner. Förutom ljudsändning finns här även kameraövervakning där du kan se ditt barn via en högkvalitativ videoskärm. Föräldraenheten kan kopplas till 4 olika kameror samtidigt om du skulle behöva se barnet från olika vinklar.
Du kan även prata med ditt barn och vagga den till sömns utan att lämna rummet. Här finns temperaturreglage som varnar när det är för kallt eller för varmt i barnets rum. Ett stort plus för en medföljande multifäste som gör att man kan fästa den digitala babyvakten på väggen, sängen eller i barnvagnen. Vi rekommenderar den här produkten till föräldrar som vill både höra och se sitt barn på natten.

Fördelar

 • Har många funktioner 
 • Har en nattlampa på babyenheten 
 • Väldigt bra ljud- och bildkvalité 

Nackdelar:

 • Ganska högt pris 
Du hittar babyvakten från Neonate här:

4. Padwico 850 – babylarm med lång räckvidd

Detta andningslarm har en räckvidd på 500 meter i öppna utrymmen med en låg strålningsgrad. Du kan alltså höra ditt barn från ett annat rum utan att ständigt oroa dig för barnets mående. Babylarmet från Padwico har ett inbyggt temperaturreglage och visar rumstemperaturen i föräldraenheten.
Det bästa med detta larm är att det varnar om enheten befinner sig utanför räckvidden med hjälp av ett ljud- och ljusalarm. På så sätt behöver du inte bekymra dig för om larmet fungerar som det ska. Babylarmet från Padwico är utrustade med dubbla laddningshållare och ett laddningsbart batteri, därför behöver man inte heller byta ut batterit efter en längre tid.

Fördelar

 • Visar temperaturen i barnets rum
 • Talfunktion för att kunna prata med bebisen
 • Nattlampa på barnenheten

Nackdelar:

 • Har inget fäste, kan inte hängas upp
Du hittar babylarmet från Padwico här:

FAQ

Behöver man andningslarm?

Många föräldrar känner en stor trygghet med babylarmet och slipper onödig oro nattetid. Med ett andningslarm har du möjlighet att sova bättre på nätterna vilket bidrar till en gladare förälder som orkar mer under dagen. Babylarmet blir också en trygghet för dig som valt att ha barnkammare i stället för att samsova med barnet. Om du väljer ett larm med videofunktion har du möjlighet att se barnet utan att behöva lämna din egen säng.

Andningslarm - hur länge?

De flesta andningslarm används fram till att barnet fyllt 1 år. Eftersom många larmsensorer påverkas av barnets rörelse kan de missuppfatta rörelsemönstret när barnet plötsligt börjar ställa sig upp. Det handlar även om den fysiska utvecklingen som sker allteftersom barnet blivit äldre.

När kroppsmuskulaturen är så pass stark att barnet kan lyfta på nacken, rulla från sida till sida och börja krypa blir det mindre riskabelt att exempelvis låta barnet sova på mage. Därför är andningslarmet bra den första tiden med ett spädbarn eftersom risken för en plötslig spädbarnsdöd minskar ju äldre barnet blir.

Vilka är vi?

Mittbarn.nu är en plats där du som förälder kan läsa recensioner och få tips på produkter inom barnkategorin. Här får du information om produkter för bebisar samt smarta hjälpmedel och prylar för större barn. Få svar på dina frågor och hitta inspiration inför ditt nästa köp med hjälp av våra bäst-i-test artiklar.