Mittbarn

Modersmjölkersättning – Bäst i test

Modersmjölkersättning är alternativet till bröstmjölk som ges till nyfödda bebisar fram till cirka 1 års ålder. Den innehåller alla näringsgivande ämnen som behövs för en växande kropp och kan ges som den enda kosten till barn under det första halvåret.

Detta har vi kollat närmare på

Vi har tittat på modersmjölkersättning från olika varumärken för nyfödda barn fram till 6 månaders ålder. Där har vi utgått från bland annat kundrecensioner, innehåll och pris på ersättningen. Vi har även tagit hänsyn till barn med känsliga magar och valt varianter på modersmjölksersättning som är skonsam och lättsmält för små bebisar.

Bästa modersmjölkersättningen för nyfödda barn

Nedan följer ersättning för barn från olika välkända varumärken med alla godkända certifieringar och ett högkvalitativt innehåll.

1. Semper BabySemp 1 SensiPro

Mjölkersättning från Semper passar den allra känsligaste bebismage. Den innehåller mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri Protectis® som visat sig ha en positiv effekt i omkring 224 kliniska studier på mag -och tarmflora. Dessutom har denna modersmjölkersättning ett sänkt pH som underlättar matsmältningen.

Fördelar

 • Väldigt skonsam och bra för känslig mage
 • Prisvärd
 • Svenskproducerad med mjölk från svenska gårdar
Du hittar denna modersmjölkersättning här:

2. Nutricia Pepticate 1

Mjölkersättning för barn med komjölksallergi. Ersättningen är gjord på vassle och kan användas av nyfödda barn upp till 1 års ålder. Modersmjölkersättning från Nutricia innehåller prebiotiska kostfiber som normaliserar matsmältningen och lindrar magont hos bebisar. En dosering ger ca 66 kcal med alla vitaminer som behövs för en normal kroppsutveckling.

Fördelar

 • Fungerar för barn med komjölksallergi
 • Är hypoallergen och bra för matsmältning
 • Fungerar för barn upp till 1 års ålder
Du hittar denna modersmjölkersättning här:

3. Mjölkersättning Semper BabySemp

Denna mjölkersättning passar nyfödda barn upp till 6 månaders ålder. En svenskproducerad produkt som innehåller nyttiga fettsyror, nukleotider och galaktooligosackarider. Det här är en väldigt prisvärd modersmjölkersättning som vid rätt dosering håller ett ganska bra tag. För bättre matsmältning innehåller Babysemp citronsyra – därför kan utseendet på en tillred ersättning vara något grumligt.

Fördelar

 • Prisvärd produkt
 • Innehåller nyttiga ämnen som behövs för den växande kroppen
 • Håller länge vid rätt dosering
Du hittar denna modersmjölkersättning här:

4. Nestlé NAN Sensitive 1

Denna modersmjölkersättning rekommenderas av många barnläkare då den har en skonsam formula som passar en känslig barnmage. Ersättningen är baserad på komjölk och passar barn från födseln upp till 6 månaders ålder. NAN Sensitive innehåller 511 kcal med olika ämnen speciellt anpassade till en växande kropp.

Fördelar

 • Skonsam och bra för känslig mage 
 • Metallförpackning som går att återanvända
 • Lätt att dosera med en medföljande skopa
Du hittar denna modersmjölkersättning här:

5. Nestlé, NAN Pro 1 Modersmjölksersättning

Modersmjölkersättning från Nestlé passar nyfödda barn upp till 6 månaders ålder. Den är tillverkad av komjölk och innehåller vegetabiliska oljor från solros, kokos och raps. Ersättningen ger all näring som behövs för en normal utveckling samtidigt som den verkar skonsam på barnets känsliga mage. Modersmjölkersättning från Nestlé rekommenderas av många barnläkare som ett komplett alternativ till bröstmjölken.

Fördelar

 • Förpackad i en praktisk aluminiumburk som kan återanvändas
 • Finns att köpa i de flesta fysiska mataffärer.
 • Innehåller mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri som har en positiv påverkan på mag- och tarmflora
Du hittar denna modersmjölkersättning här:

FAQ

Vilken modersmjölkersättning är bäst?

Vilken modersmjölkersättning man väljer att ge sitt lilla barn är upp till var och en. De flesta ersättningspulvren görs på komjölk med tillsatta näringsämnen som fetter, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Halterna på alla näringsämnen är oftast ganska höga då barnets kropp inte kan ta upp näring lika lätt från ersättningen som från bröstmjölken. Tänk på att rådfråga med din barnavårdscentral vad som kan vara bäst för just ditt barn.
Det kan finnas olika anledningar till att man väljer att ge modersmjölkersättning i stället för amning. Vissa får inte i gång bröstmjölken på ett naturligt sätt medan det för andra handlar om privata skäl. Hur det än ligger till för just dig och din bebis ska du veta att ersättning för barn innehåller numera alla de näringsämnen som behövs för en nyfödd organism.

Hur mycket modersmjölksersättning ska man ge?

Hur mycket modersmjölkersättning man ska ge sitt barn är väldigt individuellt och styrs av barnets aptit. Ett litet barn behöver matas oftare då ett matintaget ligger på ca 20–30 ml/kg den första levnadsdagen för att sedan öka successivt till 150 ml/kg efter sju dagar. Det spelar även roll hur tillväxtkurvan ser ut för enskilda barn, så rådfråga med din närmaste barnavårdscentral hur mycket mat som behövs för just ditt barn.

Blanda modersmjölkersättning – hur mycket pulver ska man ta?

För att avgöra mängden ersättningspulver med mängden av vatten ska du alltid läsa på förpackningen vad som gäller för det specifika varumärket. Det du behöver tänka på är att upprätthålla god hygien och blanda pulvret med kokt vatten. Låt vattnet svalna till ca 40° C innan du tillreder en flaska med ersättning. Tillsätt rätt antal strukna mått så att barnet tillgodoser sig alla vitaminer och näringsämnen som behövs för varje måltid.

Kan man värma modersmjölksersättning?

Du ska alltid blanda modersmjölkersättning med kokt vatten som du låter svalna innan du ger det till barnet. Anledningen till det är att små barn har en väldigt känslig mage och ska därför inte utsättas för eventuella bakterier som finns i kranvattnet. Du kan även värma ersättningen i ett vattenbad, kastrull eller mikrovågsugn om den stått i kylen innan serveringen.

Vilka är vi?

Mittbarn.nu är en plats där du som förälder kan läsa recensioner och få tips på produkter inom barnkategorin. Här får du information om produkter för bebisar samt smarta hjälpmedel och prylar för större barn. Få svar på dina frågor och hitta inspiration inför ditt nästa köp med hjälp av våra bäst-i-test artiklar.