Bästa Bältesstolen 2020 – Bäst i test

Det är en stor dag när ditt barn har blivit tillräckligt stor för att slippa bilbarnstolen och istället sätta sig i en bältesstol, och som förälder finns det inte mycket roligare saker än att se sitt barn växa upp. I bältesstolen ska barnet vara framåtvänt istället för bakåtvänt som i bilbarnstolen men det är alltså endast aktuellt när barnet är minst fyra år och inte kan åka bakåtvänt något mera.

Man har i en hel del forskningsrapporter kommit fram till att man rekommenderar barn att använda bältesstol eller bälteskudde fram till att barnet är 10-12 år gammalt. Det är pågrund av att barnets kropp inte är fullt utvecklat för att hålla kvar bältet på plats. Med en bältesstol eller bälteskudde hjälper man till att anpassa trepunktsbältet till barnets kropp.

7 Bästa Bältesstolarna: Bäst i test

1. BeSafe iZi Flex FIX i-Size Bältesstol

1 Bästa bältesstolen

Denna bältesstol är utvecklad för barn som är mellan 100 till 150 cm långa och är utrustad med utmärkta säkerhetsfunktioner, komfort och bra och praktiska lösningar. Den är enkel att montera och det går att sitta tre personer i baksätet i de flesta bilmodeller. Stolen har även vunnit det prestigefyllda priset Kind + Jugend innovation Award.

2. Solution Q3-fix Plus Bältesstol

2 Solution Q3-fix Plus Bältesstol

Solution Q3-Fix Plus Manhattan från det tyska företaget Cybex är designad för att ditt barn ska sitta tryggt och bekvämt under bilresan. Bältesstolen är lämplig för barn mellan 3 till 12 år gamla och en vikt mellan 15 till 36 kg. Du monterar stolen framåtvänd med din bils ISOfix armar eller trepunktsbältet.

3. Bältesstol Britax Kidfix SL SICT

3 Bältesstol Britax Kidfix SL SICT

Britax Römer är ett tyskt företag som skapat bältesstolen Kidfix SL SICT. Denna stol erbjuder ett överlägset skydd tack vare deras innovativa sidokrocksteknik utan att kompromissa plats för övriga passagerare i bilen. Kidfix SL SICT installeras snabbt och enkelt med bilens ISOFIX-fästen.

4. Kidfix Bältesstol II XP SICT

4 Kidfix Bältesstol II XP SICT

Kidfix II XP SICT passar dig som letar efter en stol som ger maximalt skydd för ditt barn. Stolen är utrustad med SecureGuard som håller midjebältet på en optimal position över barnets bäckenben. XD-Pad ger äldre barn ett utmärkt skydd vid en eventuell frontalkrock och SICT skyddar vid sidokrockar. Stolen passar barn mellan 4 till 12 år gamla (15 – 36 kg).

5. Cybex Solution Bältesstol M-Fix

5 Cybex Solution Bältesstol M-Fix

Cybex Solution M-Fix har stort fokus på säkerhet och denna stol är utrustad med det patenterade nackstödet Cybex som hindrar ditt barns huvud från att falla framåt, även när barnet sover. Stolen är även utrustad med ISOFix Connect System för att öka bältesstolens stabilitet och säkerhet. Stolen passar åldrar från ca 3 till 12 års ålder (Vikt: 15 – 36 kg).

6. BeSafe iZi Up X3 Fix

6 BeSafe iZi Up X3 Fix

iZi Up X3 Fix från BeSafe är utrustad med ISOfix-fästen. Dessa fästen säkerställer att stolen alltid sitter säkert och kommer inte kunna röra på sig om en eventuell olycka skulle ske. När du monterar bältesstolen med dess ISOFix fästen kommer även sidokrockssystemet “SIR” att fungera för att ge ett optimalt skydd vid sidokrockar. Stolen är anpassad för barn i åldrarna ca 4 år till 12 år (15 – 36 kg).

7. Axkid Grow Bältesstol

7 Axkid Grow Bältesstol

När barnen växer upp kommer de tillslut växa ifrån den bakåtvända bilbarnsstolen och det är då dags för en framåtvänd bältesstol. Bältesstolen Grow från Axkid är just en framåtvänd bältesstol som ser till att ditt barn mellan 15 till 36 kg sitter säkert och skyddat i bilen.

Så väljer du den bästa bältesstolen

Ska jag välja bältesstol eller en bälteskudde?

Den enda stora skillnaden mellan en bältesstol och en bälteskudde är stolens höga ryggstöd. Säkerhetsmässigt är det ingen skillnad mellan de två alternativen så länge man följer instruktionerna till punkt och pricka, däremot ska du använda en bältesstol om barnet sitter på en plats utan nackskydd.

Kan jag montera bältesstolen fel?

Både bältesstolar och bälteskuddar är enkla att använda och de kommer inte behöva installeras/monteras för att kunna användas. Det som många föräldrar gör fel är att man använder bältet fel, till exempel att du som förälder drar bältet under barnets arm istället för över axeln.

5/5 (1 Review)