Mittbarn

Test av bästa bältesstolen

En bältesstol behövs när barnet inte längre får plats i en bakåtvänd bilbarnstol. Ofta sker det när barnet fyller 4 år och är för lång för att sitta i den mindre bilbarnstolen. Det är alltså barnets längd som avgör bytet till en bältestol. Man brukar säga att när kanten på en bilbarnstol är i höjd med barnets öron så ska man byta ut det till det mer anpassade alternativet.
I vårt bäst i test får du ta del av våra recensioner på marknadens bästa bältestol som är anpassad för barn mellan 4–12 års ålder. På vår lista hittar du ergonomiskt anpassade stolar som är både krocksäkra och enkeljusterade. Det viktigaste för oss har varit att välja den bästa bältestolen med högsta säkerhet.

Vilken bältestol är bäst?

Det viktigaste är att se över så att bältestolen passar i bilsätet där man exempelvis ska kunna ha bilbältet fritt löpande genom bältesledaren. På vår lista hittar du stolar utrustade med isofixfästen samt andra alternativ där stolen ska fästas manuellt inför en biltur. Det är upp till varje individ huruvida man väljer att ha en isofixstol eller väljer det andra alternativet för bilen.

1. Britax Römer Kidfix III M – bästa premium bältestol

Det här är en superbekväm bältestol för barn från ca 4 års ålder. Den har en djupare utformning vilket gör att barnet får en större sittyta samt ett V-format ryggstöd som går att justeras utefter barnets längd. Som ett extra skydd för magpartiet är stolen utrustad med SecureGuard vilket är en extra förankringspunkt till trepunktsbältet.
Bältestolen från Britax är krocksäker och väldigt enkel att anpassa efter barnet då ryggstödet justeras i höjd med ett enhandsgrepp. Det bästa med denna bältestol är att den monteras i bilen både med isofix och utan.

Fördelar

 • Väldigt bekväm att sitta i 
 • Extra förankringspunkt för höftbältet
 • Avtagbar klädsel

Nackdelar:

 • Kan bli för djup för lite mindre barn
Du hittar bältestolen från Britax här:

2. Cybex Solution Z i-Fix Bältesstol

Det här är en komfortabel och prisbelönt stol från det tyska varumärket Cybex. Bältestolen är utrustad med ett unikt nackstöd som förhindrar barnets huvud att falla ner i sömnen och som går att justera i ett av stolens hela tolv lägen. Den monteras i bilen med hjälp av isofix och är väldigt enkel att ställa in och reglera med dess alla funktioner. Stolen har ett krockskydd, fällbart ryggstöd och ett luftventilationssystem. Med tanke på alla funktioner och stolens komfortabla utformning anser vi Cybex-bältestolen vara en väldigt prisvärd investering.

Fördelar

 • Fällbart rygg- och nackstöd
 • Luftventilationssystem
 • Fin design

Nackdelar:

 • Behöver ett Isofix-fäste
Du hittar bältestolen från Cybex här:

3. Maxi-Cosi Rodifix Airprotect

Denna bältestol från Maxi-Cosi är en favorit bland många användare i Sverige. Den har ett justerbart rygg-och nackstöd som gör att man kan använda stolen en lång tid. Bältestolen är utrustad med luftfyllda sidoskydd som skyddar barnets nacke vid en eventuell bilkrock -det tycker vi är den viktigaste funktionen i en bältestol.

Det går att montera stolen med hjälp av isofix-fäste så att du inte behöver trixa med bälten inför varje resa men det går även att ha bältestolen utan isofix. Det bästa med denna bältestol från Maxi-Cosi är att den tillåter barnet att sätta sig i stolen och ta på bältet på egen hand i och med den öppna utformningen. Därför uppskattas stolen av både vuxna och barn.

För mer detaljerad information om varför Maxi-Cosi Rodifix Airprotect rankas så högt bland bältesstolar, besök Resmedbarn.nu för en grundlig recension och komplement till detta bäst i test.

Fördelar

 • Justerbart rygg- och nackstöd
 • Krocksäker 
 • Öppen utformning

Nackdelar:

 • Saknar armstöd
Du hittar bältestolen från Maxi-Cosi här:

4. Maxi-Cosi Rodifix i-Size

Det här är en ytterst smart och säker bältestol från det norska varumärket BeSafe. Utrustad med en SIP-kudde som vetter mot bildörren ger stolen ett extra skydd till barnet vid en eventuell bilkrock. Dessutom finns här ett extra skydd som sätts runt bilbältet och som förhindrar nacken att falla framlänges vid en kollision.
Det bästa med denna bältestol är dess storlek på endast 44 cm i bredd som möjliggör platsen för tre barnstolar på rad i baksätet. Det är därför en väldigt praktisk bältestol för en stor familj med flera småbarn. BeSafe-bältestol är väldigt bekväm att sitta i och kan justeras till ett viloläge. Den håller i många år då ryggstödet går att reglera uppåt efter längden på barnet.

Fördelar

 • Endast 44 cm bred
 • Justerbart nack- och ryggstöd
 • Extra krocksäker

Nackdelar:

 • Tar tid att lära sig alla funktioner
Du hittar denna bältestol från BeSafe här:

5. Axkid Bigkid Bältesstol

Denna komfortabla bältestol från Axkid montera med hjälp av isifox-fäste och justeras efter barnets längd. Den har en supermjuk klädsel som inte skaver mot huden och inte blir för varm under svettiga bilturer. Bältestolen från Axkid har ett extra krockskydd placerad på sidan av stolen och har en extra vaddering i nackstödet för en skönare biltur. Här kan man justera stolens läge och luta den bakåt för att avlasta ryggen och göra det bekvämare för barn under långa resor med bil. Ett stort plus för extra detaljer som mugghållare vid sidan av stolen – det ger definitivt ett högre betyg till Axkid.

Fördelar

 • Skönt material med bra andningsförmåga
 • Krocksäker med extra sidoskydd
 • Integrerad mugghållare

Nackdelar:

 • Ganska tråkig design
Du hittar bältestolen från Axkid här:

Vilka är vi?

Mittbarn.nu är en plats där du som förälder kan läsa recensioner och få tips på produkter inom barnkategorin. Här får du information om produkter för bebisar samt smarta hjälpmedel och prylar för större barn. Få svar på dina frågor och hitta inspiration inför ditt nästa köp med hjälp av våra bäst-i-test artiklar.