Mittbarn

Blöjor bäst i test – för torra och glada barn

Blöjor är nog det första man som småbarnsförälder möts av den första tiden med bebisen. Faktum är att man blir presenterad till blöjor långt innan barnet blivit fött – all marknadsföring som riktar sig till föräldrar, alla blöjpresenter som man får av vänner och släktingar på sin babyshower och alla färgglada blöjprodukter på hyllan i den närmsta matbutiken. Allting påverkar vårt val av blöjor i framtiden.
Vilka blöjor är bäst till nyfödd och vad ska man välja för blöjor när barnet blivit större? I vårt bäst-i-test för blöjor till bebisar och småbarn har vi valt kvalitativa produkter som verkligen håller måttet.

Kvalitativa blöjor – Bäst i test

Vi har tagit med blöjor som skapar den maximala komforten och vars kvalité motsvarar dess pris. Du får veta både för-och nackdelar med varje enskild produkt för att själv kunna välja det som känns bäst. Se tips på bästa engångsblöjor, badblöjor och ekologiska nedbrytningsbara blöjor för ditt barn.

Bästa nattblöjan för små barn – Pampers Baby-dry 3 (6-11 kg)

Denna blöja passar perfekt för lite större barn som lärt sig att krypa. Med sina praktiska blöjbyxben skyddar den mot läckage och glipor vilket gör den till en väldigt bra och effektiv nattblöja. Den har ett mjukt och flexibelt resårband över magpartiet och sitter verkligen superbra hela natten lång. Dessutom har blöjan en behaglig doft som förhindrar dålig lukt att sprida sig runt inomhus. Ett paket innehåller 45-180 st blöjor och finns att köpa i de flesta matbutikerna runtom i landet.

Fördelar

 • Bra passform runt benen och magen
 • Förhindrar läckage med en dubbel stretch runt låren
 • Väldigt bra pris

Nackdelar:

 • Innehåller skyddande balsam på blöjans ytskikt som vissa barn reagerar mot
Du hittar Pampers Baby-dry här:

Bästa badblöja för små barn– Libero badblöja (7-12 kg)

Denna badblöja från Libero passar något större barn och är en väldigt bra produkt att ta med på stranden, i bassängen och poolen. Den har en bra passform och otroligt fin design med ett lekfullt mönster på både fram- och baksidan. Badblöjan från Libero har ett brett resårband över midjan och är lätt att ta av även på en blöt hud. Resårbanden runt lårpartiet förhindrar läckage och gör det enkelt för barn att både röra sig fritt på strandkanten och plaska runt i vattnet. Ett paket innehåller 6 badblöjor för engångsbruk.

Fördelar

 • Enkelt att klä av när huden är blöt
 • Passar både pojkar och flickor
 • Fin design som efterliknar vanliga badbyxor

Nackdelar:

 • Ytskikten är något ömtåligt
Du hittar Libero badblöja här:

Bästa engångs-badblöja för bebisar – Pampers Splashers Swimpants

Ska du spendera en dag på stranden och behöver hitta ett bra alternativ till en vanlig blöja? Då ska du definitivt testa denna engång-badblöja från Pampers. Med ett stretchigt resårband runt midjan och tighta banden runt låren finns det ingen risk för läckage. Dessutom är den väldigt enkel att ta på och av även på en blöt hud vilket underlättar för ett otåligt barn. Specialutformade badbyxor från Pampers håller ordentligt tätt i vattnet, så du behöver inte oroa dig för obehagliga överraskningar på stranden.

Fördelar

 • Sväller inte upp i vattnet
 • Bra passform med mjukt material
 • Enkelt att ta på och av

Nackdelar:

 • Kan skava lite på låren under en längre vistelse i blött
Du hittar Pampers Splashers Swimpants här:

Bästa blöjan för nyfödd – Libero Touch size 1 (2-5 kg)

Libero Touch 1 är en otroligt mjuk blöja med ett flexibelt resårband över magpartiet. Den passar de flesta nyfödda bebisar och tas på och av med en enkel omlottknäppning. Den är miljömärkt och rekommenderad av Astma och Allergi Förbundet. En förpackning innehåller 22st blöjor och går att köpa i de flesta butikerna runtom i landet. Utifrån blöjans kvalité, passform och dess tillgänglighet korar vi den till den bästa blöjan för nyfödd bebis.

Fördelar

 • Mjukt material som inte skaver
 • En våtindikator på blöjans framsida som ändrar färg när blöjan är full
 • Miljömärkt och dermatologiskt testad

Nackdelar:

 • Ganska dyr
Köp Libero Touch 1 här:

Bästa ekologiska blöjor – ECO by Naty

I vårt test av ekologiska engångsblöjor vann dessa blöjor från Naty. Gjorda på ett mjukt material känns de väldigt behagliga mot den känsliga barnhuden. Materialet är ett en 100 % FSC-certifierad pappersmassa som är nedbrytningsbar och därför också superbra för miljön. Blöjan har en bra passform och sitter tätt mot kroppen. Ett stort plus för den fina texten på blöjans framsida – ”Mother nature says thank you”.

Fördelar

 • Miljövänligt alternativ
 • Bra passform
 • Fri från parfym och klor

Nackdelar:

 • Förhindrar inte luktspridning
Du hittar ekologiska blöjor från Naty här:

FAQ

Hur många blöjor per dag går det åt?

Ett litet barn brukar kissa flera gånger om dagen vilket ger en förbrukning på 5-6 blöjor/dygn. Däremot är det väldigt individuellt hur mycket barnet bajsar dagligen. Där kan det variera mellan varje dag upp till en gång i veckan. Små spädbarn behöver dock ännu fler blöjbyten och det kan variera mellan 6-9 blöjor dagligen. Blöjor med våtindikator är ett smart val om du är osäker kring blöjbyte eftersom den visar när blöjan är full och behöver bytas mot en ny. Byt alltid blöjan om barnet har bajsat annars finns det en stor risk för bakteriespridning och hudirritation.

Hur ofta ska man byta blöja på natten?

Det beror på hur blöjan ser ut – är den full eller börjar läcka urin ska du omgående byta den mot en ny. Om barnet har bajsat ska du alltid byta blöjan oavsett hur full den är. De flesta barn brukar bli gnälliga, gråta och skrika om det uppstår obehag och då kan du testa att byta blöjan så kan barnet somna om i en torr och skön säng.

Vilka är vi?

Mittbarn.nu är en plats där du som förälder kan läsa recensioner och få tips på produkter inom barnkategorin. Här får du information om produkter för bebisar samt smarta hjälpmedel och prylar för större barn. Få svar på dina frågor och hitta inspiration inför ditt nästa köp med hjälp av våra bäst-i-test artiklar.