Bästa bilbarnsstolarna 2019 testade

Att köpa rätt bilbarnstol för ditt barn är ett viktigt beslut för dig som förälder och ditt barn. Inget är ju viktigare än ditt barns säkerhet, eller hur? Ska din bilbarnstol vara framåtriktad eller bakåtvänd? Och hur installerar du bilbarnstolen korrekt? För att hitta de bästa bilsätena har vi samlat de bästa bilbarnstolarna från olika tester. Varje expert påpekade att alla bilstolar på marknaden har passerat samma strikta säkerhetsstandarder, så de är utrustade för att skydda ditt barn under en krasch.

Men att hitta den bästa bilbarnstolen beror på din bils modell, ditt barns ålder och vikt. Man kan sammanställa det som att den bästa bilbarnstolen för alla barn och familjer är bilbarnstolen som passar barnet, passar bilen, och att stolen installeras korrekt varje gång man tar fram den. Vi har sammanställt en lista med bilbarnstolar som passar en mängd olika fordon, samt är enkla att installera.

Snabbt svar: 7 Bästa bilbarnstolarna testade 2019

  1. BeSafe iZi Plus
  2. Britax Römer MAX-WAY
  3. Axkid Rekid
  4. BeSafe iZi Modular RF
  5. Mobi SPS, Bilbarnstol, Pepper black
  6. Britax Römer Hi-Way II
  7. Axkid Minikid

 

Bältesstolar bäst i test

 

BeSafe iZi Flex FIX i-Size

BeSafe-iZi-Plus

Denna bältesstol är utvecklad för barn som är mellan 100 till 150 cm långa och är utrustad med utmärkta säkerhetsfunktioner, komfort och bra och praktiska lösningar. Den är enkel att montera och det går att sitta tre personer i baksätet i de flesta bilmodeller. Stolen har även vunnit det prestigefyllda priset Kind + Jugend innovation Award.

 

Solution Q3-fix Plus

Britax-Römer-MAX-WAY

Solution Q3-Fix Plus Manhattan från det tyska företaget Cybex är designad för att ditt barn ska sitta tryggt och bekvämt under bilresan. Bältesstolen är lämplig för barn mellan 3 till 12 år gamla och en vikt mellan 15 till 36 kg. Du monterar stolen framåtvänd med din bils ISOfix armar eller trepunktsbältet.

 

 Britax Kidfix SL SICT

Axkid-Rekid

Britax Römer är ett tyskt företag som skapat bältesstolen Kidfix SL SICT. Denna stol erbjuder ett överlägset skydd tack vare deras innovativa sidokrocksteknik utan att kompromissa plats för övriga passagerare i bilen. Kidfix SL SICT installeras snabbt och enkelt med bilens ISOFIX-fästen.

 

Kidfix II XP SICT

BeSafe-iZi-Modular-RF

Kidfix II XP SICT passar dig som letar efter en stol som ger maximalt skydd för ditt barn. Stolen är utrustad med SecureGuard som håller midjebältet på en optimal position över barnets bäckenben. XD-Pad ger äldre barn ett utmärkt skydd vid en eventuell frontalkrock och SICT skyddar vid sidokrockar. Stolen passar barn mellan 4 till 12 år gamla (15 – 36 kg).

 

Cybex Solution M-Fix

Mobi-SPS-Bilbarnstol,-Pepper-black

Cybex Solution M-Fix har stort fokus på säkerhet och denna stol är utrustad med det patenterade nackstödet Cybex som hindrar ditt barns huvud från att falla framåt, även när barnet sover. Stolen är även utrustad med ISOFix Connect System för att öka bältesstolens stabilitet och säkerhet. Stolen passar åldrar från ca 3 till 12 års ålder (Vikt: 15 – 36 kg).

 

BeSafe iZi Up X3 Fix

Britax-Römer-Hi-Way-II

iZi Up X3 Fix från BeSafe är utrustad med ISOfix-fästen. Dessa fästen säkerställer att stolen alltid sitter säkert och kommer inte kunna röra på sig om en eventuell olycka skulle ske. När du monterar bältesstolen med dess ISOFix fästen kommer även sidokrockssystemet “SIR” att fungera för att ge ett optimalt skydd vid sidokrockar. Stolen är anpassad för barn i åldrarna ca 4 år till 12 år (15 – 36 kg).

 

Axkid Grow

Axkid-Minikid

När barnen växer upp kommer de tillslut växa ifrån den bakåtvända bilbarnsstolen och det är då dags för en framåtvänd bältesstol. Bältesstolen Grow från Axkid är just en framåtvänd bältesstol som ser till att ditt barn mellan 15 till 36 kg sitter säkert och skyddat i bilen.

 

 

6 viktiga tips när du väljer den bästa bilbarnstolen

 

Välj en godkänd bilbarnstol

Bilbarnstolar testas och godkänns i två säkerhetsreglementen – ECE R44 och UN R129. När ni väl letar efter bilbarnstolar är det absolut viktigaste att stolen möter någon av dessa föreskrifter. ECE R44 har testat bilbarnstolen i en krock framifrån samt bakifrån och UN R129 har utöver dessa även testats i en sidokrock. UN R129 certifierade bilbarnstolar har alltså blivit godkänd i de tuffaste testerna.


Stolen ska vara anpassad efter ditt barns ålder och storlek (Vikt)

Marknaden har delat upp bilbarnstolar i tre grupper, babyskydd, bilbarnstol och bältesstol. För att veta vilken grupp ditt barn tillhör går du efter ditt barns ålder och längd.

  • Babyskydd – Detta är gruppen för de nyfödda barnen upp till ca 9 månaders ålder. Du ska senaste byta bilbarnstol när ditt barns huvud har nåt i linje med babyskyddets högsta punkt. Men det är rekommenderat att byta stol redan när barnet kan sitta upp utan babyskyddets stöd och ha en stabiliserad nacke.
  • Bilstol – Bilstolen är uppgraderingen efter babyskyddet, detta är den bakåtvända bilstolen. Enligt UN R129 ska barnet enligt lag åka bakåtvänt till 15 månaders ålder, men flera bilstolstillverkare rekommenderar att barnet åker bakåtvänt upp till fyra års ålder. Du som förälder ska byta barnets stol när ditt barns öron är i linje med den högsta punkten på bilstolen.
  • Bältesstol – Detta är den sista bilbarnstolen, här sitter barnet framåtvänt i stolen. Bältesstolen kommer barnet använda under den längsta tiden. Enligt svensk lag ska barnet sitta i bältesstolen fram tills att barnet är minst 135 cm lång. Detta brukar ungefär ske vid 10 års ålder. Flera av bältesstolarna på marknaden kan användas till barnet är ungefär 150 cm långa men kontrollera givetvis detta i bilbarnstolens beskrivning.

ISOfix-fästen – För en säkrare installation

ISOfix fästen har utvecklats för att man på ett snabbt och enkelt sätt ska veta att bilbarnstolen har monterats korrekt. Med ISOfix fästen kan du som förälder installera bilbarnstolen snabbt säkert och stabilt. Du får sedan indikatorer på om stolen har installerats korrekt.

Välj en stol som passar barnet under barnets hela uppväxt

Välj en stol som “växer” med barnet, en bilbarnstol som erbjuder justerbart benutrymme, justerbar på höjden, justerbar sittvinkel och anpassningsbart sidokrockskydd ger barnet än bättre säkerhet och komfort när hen växer.

Glöm ej sidokrockskyddet

Ungefär 25% av alla olyckor är sidokrockar, glöm därför inte att leta efter en bilbarnstol som är sidokrocktestad.

Med mer benutrymme kommer du kunna använda bilbarnstolen längre

En vanlig anledning till att föräldrar väder barnet är på grund av benutrymmet. Om du väljer en bilbarnstol med extra benutrymme kommer du därför kunna låta barnet vara bakåtvänt en längre tid vilket bidrar till en högre säkerhet för ditt barn. Med ett justerbart benutrymme kommer du spara plats när barnet är litet och ha möjlighet att justera benutrymmet med barnets ålder.