Bästa Trehjulingen 2019 – Bäst i Test

En Trehjuling är en klassisk leksak bland små barn. Den är både rolig att leka med samt ett bra sätt för barnet att öva motoriken och balansen för att lära sig cykla i ett senare skede under dess uppväxt. Kolla gärna in vårt stora test där vi samlat marknadens bästa springcyklar.

I och med trehjulingens popularitet finns det en mängd olika modeller på marknaden idag. Vi har därför i denna artikel valt att sammanställa de bästa modellerna.

Vi har i detta test ställt ett flertal av marknadens populäraste trehjulingar mot varandra för att hitta den bästa modellen. Alla trehjulingar i detta test passar både pojkar och flickor och glöm inte cykelhjälmen för ditt barn.

  • 1. Nordic Hoj
  • Bamse Trehjuling
  • 1. Be Move
  • Smoby
  • 3. Baby
  • Ballade II

 

Vad är en trehjuling?

En trehjuling används av barn som ännu inte lärt sig cykla på sin egna barncykel. Trehjulingen är en säkrare variant då den har en låg tyngdpunkt och breda däck. Den är främst anpassad för att användas av barn som är mellan två till fem år gamla.

Trehjulingen är en bra första cykel för barnet då den är väldigt stabil att använda. Efter denna erfarenhet kan de gå över till mer avancerade barncyklar. En trehjuling saknar även bromsar och växlar och de flesta modeller har kopplat framhjulet till pedalerna.

Det finns modeller i alla olika typer av material allt från metall och plast men även mer ovanliga alternativ som bambu. De billigare trehjulingarna brukar vara utrustade med pedaler som endast kör framhjulen. Men sedan finns det andra modeller som använder sig av en kedja för att driva bakhjulet. Dessa brukar vara anpassade för lite äldre barn.

En annan stor skillnad är hur däcken är konstruerade. De brukar vara skapta i tjockt gummi alternativ ihålig plast för att vara hållbara som möjligt. Man kommer alltså inte behöva hantera dessa däck genom att till exempel pumpa dem med luft.

Varför behöver ett barn en trehjuling?

För att första varför ett barn behöver en trehjuling gäller det att förstå fördelarna med hur barnets muskler påverkas av träning. Varje gång ditt barn leker kommer barnet automatiskt träna sina muskler, andningen och blodcirkulationen.

Man behöver inte vara en doktor för att förstå de riktigt bra fördelarna i detta. Och när barnet trampar tränar barnet sina benmuskler hela tiden. Men i och med att barnet även måste balansera på sadeln kommer bålen och ryggen träna upp både balans och muskler.

Detta kommer vara viktigt i ett senare skede när barnet vill lära sig cykla. Här går vi igenom några av de viktigaste anledningarna varför ditt barn behöver trampa.

Förbättra barnets fysik

Genom att trampa används flertal av barnets muskler, och ni kommer snabbt märka att barnet blir andfått vilket givetvis påverkar barnets fysiska prestation.

Både blodcirkulationen och hjärtfrekvensen behöver träning och detta är ett utmärkt alternativ. Det kommer helt träna barnets hjärta och när andningen tränas kommer detta leda till en bättre syretillförsel till hjärnan.

Förbättra balansen och motoriken

Även om trehjulingen har tre hjul och praktiskt taget lika hög som en liten pall kommer barnet fortfarande behöver våga att ha fötterna fritt hängande i luften när de inte har fötterna placerade på pedalerna.

Detta kombinerat med att de måste hantera styret för att inte ramla är något som konstant påverkar barnets balans. Och genom att hela tiden vara medvetna om att lära sig hur både armarna och benen styr cykeln kommer öka barnets motorik och få bättre kontroll på kroppen.

Förbättra medvetenheten kring omgivningen

När babyn cyklar runt i sin omgivning kommer barnet automatiskt bredda sin synvinkel och medvetenhet kring sin omgivningen hen befinner sig i. Och när barnet cyklar runt kommer saker som avstånd och hinder hela tiden utmanas.

Till exempel kommer barnet behöva lära sig undvika alla dess hinder som hen kan stöta på i rummet eller lägenheten. Men även när man till exempel ska bromsa för att inte cykla rakt in i soffan eller dörren. Så detta är ett utmärkt sätt att faktiskt lära sig om sina omgivningar och vad som händer när man inte är uppmärksam.

Bemästra rädslan

När barnet väl lärt sig cykla på trehjulingen utan en förälders hjälp eller konstanta närvaro har barnet gjort ett stort framsteg i hens personliga utveckling. Att faktiskt kunna kontrollera och cykla på en trehjuling helt själv är väldigt stort och kommer ge barnet en enorm känsla av lycka och glädje vilket du definitivt kommer märka.

Men även känslor som trygghet och självkänsla är något som växer sig allt större hos barnet och ska definitivt uppmärksammas. När barnet väl blir större och får testa på till exempel en balanscykel eller sparkcykel kommer barnet definitivt ta med sig denna känsla av självkänsla och trygghet som hen lärt sig under uppväxten med trehjulingen.

Frigör energi

Jag är i princip 100% säker att ni småbarnsföräldrar som läser detta kommer hålla med mig – Barn sitter aldrig stilla! Oavsett om det är i hemmet, i skolan eller i parken är våra barn i konstant rörelse och fulla av liv och glädje. Varje dag är ett nytt äventyr och de tar verkligen vara på varje minut då det konstant är lek och rörelse.

För att barnet ska kunna frigöra all sin energi är en trehjuling en fanatisk leksak att använda sig av. Tack vare dess konstruktion kan de användas i era hem då de är utrustade med gummihjul eller plasthjul som är tysta att rulla runt på. Tack vare den fysiska ansträngningen barnet utsätter sig för kommer även sömnen bli bättre och barnet får det enklare att sova på kvällen.

Vilken trehjuling ska du välja

För att kunna välja den bästa modellen för ditt barn gäller det att tänka på olika aspekter. Till exempel hur gammalt är ditt barn idag, vad för budget är ni redo att handla för och finns det några specifika material eller funktioner ni önskar?

Säkerhet

Leta efter en trehjuling som är gjord av robusta material som metall istället för plast. Titta även på styrningen för att se till att den inte kan skada ditt barn om den faller över styret. Och glöm inte att utrusta ditt barn med en cykelhjälm för att skydda barnets huvud mot skador.

Storlek

Ditt barn har kanske blivit förälskad vid en specifik modell ni hittat, men kan hen nå styret och pedalerna? Är trehjulingen för stor blir det svårt att använda leksaken, vilket betyder att det inte är så kul. Se till att den passar ditt lilla barn så hen kan köra den idag, inte om sex månader.

Pris

Något av det viktigaste för många småbarnsföräldrar är givetvis priset. Det är ingen nyhet att det kostar att vara småbarnsförälder. En artikel från Expressen gick ut med att det kostar runt 50,000 till 100,000 kronor per år att vara småbarnsförälder. Och det är inte bara en trehjuling du ska köpa, du behöver även tänka på priset för barncykelhjälmen, knäskydden och armbågsskydden för ditt barn.

Frågor och svar

När kan barn använda en trehjuling?

När barnet ditt växer och blir äldre kommer hen med stor sannolikhet vilja ha en egen trehjuling. Men hur säker är den och när är barnet gammalt nog att kunna börja cykla? Det finns givetvis en hel del faror, speciellt om barnet cyklar utomhus med trehjulingen.

En stor fara om ni bor nära en bilväg är att trehjulingen förmodligen inte kan ses av bilister då de är så lågt byggda. Det är givetvis inget direkt fel med att cykeln är låg, detta är en ren säkerhetsaspekt om barnet skulle ramla. Men för en bilist kan detta vara en riktigt olycksfälla då huven på bilen kan skymma trehjulingen.

Barnet bör vara minst 2 till 3 år gammalt

  1. Köp inte en trehjuling om barnet inte är redo att hantera denna. De flesta barn är runt 2 till 3 år gamla när de börjar kunna använda en trehjuling.
  2. Den bör vara lågt byggd med stora hjul för att barnet ska känna sig säker. Detta är en säker konstruktion då det blir svårare att välta.
  3. Var noga med att köpa en lämplig cykelhjälm för ditt barn.
  4. Använd endast den på säkra platser. Om ni är utomhus var inte nära bilvägar och om ni väl är det ha alltid full koll på ert barn. Vi vill uppmärksamma allt från bilvägar, uppfarter och närheten av vatten då detta är typiska platser där ditt barn kan råka ut för en olycka.

Hur har vi utfört detta test?

För att vi ska kunna hitta de bästa trehjulingarna har vi samlat en erfaren testgrupp av både erfarna och nyblivna småbarnsföräldrar i Sverige. De har alla fått testa olika modeller av trehjulingar och därefter bedöma vilken eller vilka modeller som var bättre alternativt sämre.

Vi har därefter följt ett eget poängsystem för att enkelt kunna samla olika åsikter från föräldrar. Vi alla har givetvis olika åsikter och testet har tagit i akt olika aspekter som är viktigt för att hitta den bästa trehjulingen. Allt från Säkerhet, konstruktion och pris. Vi har efter ett par veckors testande kunnat utse Nordic Hoj som testvinnare 2019.

Video – Lär ditt barn att cykla

 

Recensera vår produktrecension

Klicka på en stjärna för att sätta ett betyg

Genomsnittligt betyg / 5. Vote count:

Lämna en kommentar