Bästa Spjälsängen 2020 – Bäst i test

En spjälsäng brukar vara barnets allra första säng, det finns givetvis andra typer av sängar som föräldrar kollar på till exempel bedside crib (sidosäng) eller en vagga men vi älskar spjälsängarna.

Fördelarna med spjälsängarna är att de är stora och stabila och kommer helt enkelt fungera i fler år än andra alternativ. Om du dessutom köper en lite dyrare och mer påkostad spjälsäng kan du få en modell där du kan höja och sänka sidan och till och med ta bort sidan när barnet blir äldre och inte längre behöver en vuxens hjälp.

Det kan även vara så att sängens botten har olika lägen för att inte du ska få ont i ryggen när du lyfter ner bebisen. I detta test har vi recenserat marknadens bästa spjälsängar och vi ger även en del tips längre ned i testet gällande just spjälsängarna.

5 Bästa Spjälsängarna – Bäst i test

1. Troll Lux Spjälsäng

1. Troll Lux Spjälsäng

Den här spjälsängen från Troll är en riktigt underbar första säng för det lilla barn. Troll har en erfarenhet av att bygga högkvalitativ inredning för olika barnmöbler där stort fokus ligger på att de ska vara så säkra och fina som möjligt. Denna spjälsäng kan justeras i tre olika höjder för att den ska kunna anpassas för er så bra som möjligt. Spjälsängen har även en så kallad dropside vilket gör att det blir enklare att lägga ner ett sovande barn. Materialet är gjort i björk från våra nordiska länder. Sänge har även genomgått flera tuffa tester från flera oberoende testinstitut och kontrollerat både klämrisk, tryck mot spjälar och avstånd mellan spjälor och madrassbotten.

2. Carena Väddö Spjälsäng

2. Carena Väddö Spjälsäng

Med Väddös spjälsäng från det svenska märket Carena låter du din bebis både sova säkert och skönt i sin lilla säng. Spjälsängen är enkel att modifiera, till exempel kan du fälla ned den inre långsidan vilket bidrar med att du kan ställa den vid din egna säng vilket låter dig sova nära barnet samtidigt som barnet sover säkert i sin egna säng. Spjälsängen är även utrustad med snurrhjul för att den ska vara enkel att förflytta.

3. Spjälsäng Powder Done By Deer

3. Spjälsäng Powder Done By Deer

Den här spjälsängen från Done by Deer är skapad i en stilren dansk design som är ett utmärkt val till ett modernt barnrum. Med denna säng kan du justera höjden i två olika inställningar. När barnet är riktigt liten vill du börja med att använda en upphöjd botten och höga sidor, men när barnet sedan växer kan du sätta botten i en lägre position. När väl barnet har vuxit ur denna spjälsäng kan du enkelt förvandla sängen till en liten soffa som barnet kan använda i sitt rum.

4. JOX Vitbets

4. JOX Spjälsäng

Givetvis ska barnet ditt få en underbar sömn, därför är det viktigt att vara redo med en spjälsäng tills det är dags. Denna spjälsäng är 120 x 60 cm från företaget JOX. Sängen har en stabil konstruktion gjord i trä, och den är riktigt enkel att montera med de medföljande skruvarna. Du kan även köpa till en bäddmadrass.

5. Babydan Comfort

5. Babydan Comfort Spjälsäng

Den här spjälsängen från Babydan är skapad i en traditionell skandinavisk design. Sängens botten är justerbar och sängen är tillverkad i bok och MDF. Notera att madrassen köps separat till denna barnsäng.

Vilken spjälsäng är bäst?

I vårt test blev Troll Lux Spjälsäng utsedd till den bästa spjälsängen. Tack vare en riktigt snygg design och smarta funktioner blev detta en favorit i vårt test. Med en väl fungerande dropside är det enkelt för föräldrar att placera sitt barn i spjälsängen och vi älskar även att materialet är gjort av svensk björk.

Så väljer du spjälsäng

För att köpa en spjälsäng som är bäst anpassad för er familjesituation gäller det att tänka på en del grejer, till exempel kommer ni ofta resa runt eller är ni bofasta på samma ställe? Om ni reser runt ofta kan det vara bra att satsa på en resespjälsäng. Hur länge planerar ni att använda spjälsängen? Tänker ni att ni kommer uppgradera säng inom kort eller att ni ska ha samma säng under en längre tid, om ni ska ha den under en längre tid ska ni investera i en lite lyxigare variant för att kunna modifiera sängen när bebisen växer.

Vad för avstånd ska det vara mellan spjälorna?

Det bästa avståndet mellan spjälorna är 4.5-6.5 centimeter. Alla sängar i detta test uppnår dessa krav men om ni köpet en spjälsäng begagnad eller fått från en bekant så kontrollera att det är dessa mått som sängen har. Varför detta är viktigt är för att barnet ej ska kunna kvävas, det finns fall där barnet har legat på sida och lyckats få underkroppen mellan spjälorna vilket resulterat i att bröstkorgen fastnat och barnet har därmed ej fått någon luft.

Spjälor i botten för bästa ventilation

Om botten är perforerad är detta att föredra jämfört med en botten som är heltäckande. Anledningen är att det blir en bättre ventilation och risken för mögel minskar avsevärt både i och under madrassen. Kravet ska vara att spjälorna inte får ha ett större avstånd än 2.5 cm mellan sig.

5/5 (1 Review)