Bästa Bilbarnstolen 2020 – Bäst i test

Att köpa rätt bilbarnstol för ditt barn är ett viktigt beslut för dig som förälder och ditt barn. Inget är ju viktigare än ditt barns säkerhet, eller hur? Ska din bilbarnstol vara framåtriktad eller bakåtvänd? Och hur installerar du bilbarnstolen korrekt? För att hitta de bästa bilsätena har vi samlat de bästa bilbarnstolarna från olika tester. Varje expert påpekade att alla bilstolar på marknaden har passerat samma strikta säkerhetsstandarder, så de är utrustade för att skydda ditt barn under en krasch.

Men att hitta den bästa bilbarnsstolen beror på din bils modell, ditt barns ålder och vikt. Man kan sammanställa det som att den bästa bilbarnstolen för alla barn och familjer är bilbarnstolen som passar barnet, passar bilen, och att stolen installeras korrekt varje gång man tar fram den. Vi har sammanställt en lista med bilbarnstolar som passar en mängd olika fordon, samt är enkla att installera.

7 Bästa Bilbarnstolarna

1. BeSafe iZi Flex FIX i-Size Bilbarnstol

1 Bästa bilbarnstolen

Denna bilbarnsstol är en av marknadens populäraste modeller och har blivit utsedd till testvinnare och bäst i klass i flertalet tester. Denna bakåtvända bilbarnstol passar barn från 6 månader ända upp till 5 års ålder eller 25 kg i vikt. Bilbarnstolen är utrustad med ett växande huvudstöd och bältet justeras enkelt även när barnet sitter i stolen.

2. Britax Römer MAX-WAY Bilbarnstol

2 Britax-Römer-MAX-WAY bilbarnstol

Max-Way bilbarnstol från företaget Britax har ett inbyggt huvudstöd och denna modell är även utrustad med ett lite längre ryggstöd än de tidigare modellerna från Britax vilket möjliggör att barnet kan åka bakåtvänt längre vilket ökar barnets säkerhet. Bilbarnstolen är testad upp till 25 kilo och är en mycket säker bilbarnstol som ofta får plats i en mindre bil tack vare en genomtänkt design.

3. Bilbarnstol Axkid Rekid

3 Axkid-Rekid bilbarnstol

 

Detta är en bakåtvänd bilbarnstol från företaget Axkid som installeras med ISOfix upp till 18 kg eller med bilens trepunktsbälte upp till 25 kg. Modellerna Rekid och Minikid är Axkids säkraste bilbarnstolar och här reser ditt barn tryggt och säkert. Bilbarnstolen är godkänd enligt ECE R44/04 för barn upp till 25 kg, ungefär 125 cm och det brukar vara runt 6 års ålder. Stolen har fått bra omdömen hos flera oberoende testinstitut.

4. BeSafe Bilbarnstol iZi Modular RF

4 BeSafe-iZi-Modular-RF bilbarnstol

Izi Modular från Besafe låter era småbarn sitta bakåtvänt längre för den bästa komforten och säkerheten när ni är ute och reser med bilen. Denna bilbarnstolen är godkänd enligt UN R129 (i-Size) som är den högsta säkerhetscertifieringen. Stolen är byggd för barn mellan 6 månader till 4 år och en maxvikt på 18 kg. Stolen installeras med iZi Modular i-Size ISOfix bas som säljs separat.

5. Mobi SPS Bilbarnstol

5 Mobi-SPS-Bilbarnstol

Maxi-Cosi Mobi är en bakåtvänd bilbarnstol som är designad och utvecklad för barn från ungefär 9 månader upp till 5 års ålder och en vikt mellan 9 – 25 kg. Stolen kan lutas i fyra olika lägen så att barnet kan sitta eller sova skönt. Mobi installeras med bilens egna säkerhetsbälte.

6. Britax Römer Hi-Way II Bilbarnstol

6 Britax Römer Hi-Way II Bilbarnstol

HiWay II (2) från Britax Römer är en populär bakåtvänd bilbarnstol som dessutom är godkänd från en av Europas strängaste säkerhetstester Plustestet. Denna stol används för barn upp till 25 kg. Stolen i sig är enkel att montera i flera olika typer av bilmodeller.

7. Bilbarnstol Axkid Minikid

7 Bilbarnstol Axkid Minikid

Modellen Minikid från Axkid är utvecklad för dig som letar efter en säker och långsiktig lösning för att ditt barn ska kunna åka bakåtvänt så länge som möjligt. Stolen kan användas för både stora och små barn och nackstödet och internselen justeras automatiskt efter ditt barns längd och storlek när bältet dras åt. Denna modell är godkänd från 0-25 kg vilket är ungefär när barnet är 6 år eller 125 cm långt.

Så väljer du den bästa bilbarnstolen

Välj en godkänd bilbarnstol

Bilbarnstolar testas och godkänns i två säkerhetsreglementen – ECE R44 och UN R129. När ni väl letar efter bilbarnstolar är det absolut viktigaste att stolen möter någon av dessa föreskrifter. ECE R44 har testat bilbarnstolen i en krock framifrån samt bakifrån och UN R129 har utöver dessa även testats i en sidokrock. UN R129 certifierade bilbarnstolar har alltså blivit godkänd i de tuffaste testerna.

Stolen ska vara anpassad efter ditt barns ålder och storlek (Vikt)

Marknaden har delat upp bilbarnstolar i tre grupper, babyskydd, bilbarnstol och bältesstol. För att veta vilken grupp ditt barn tillhör går du efter ditt barns ålder och längd.

  • Babyskydd – Detta är gruppen för de nyfödda barnen upp till ca 9 månaders ålder. Du ska senaste byta bilbarnstol när ditt barns huvud har nåt i linje med babyskyddets högsta punkt. Men det är rekommenderat att byta stol redan när barnet kan sitta upp utan babyskyddets stöd och ha en stabiliserad nacke.
  • Bilstol – Bilstolen är uppgraderingen efter babyskyddet, detta är den bakåtvända bilstolen. Enligt UN R129 ska barnet enligt lag åka bakåtvänt till 15 månaders ålder, men flera bilstolstillverkare rekommenderar att barnet åker bakåtvänt upp till fyra års ålder. Du som förälder ska byta barnets stol när ditt barns öron är i linje med den högsta punkten på bilstolen.
  • Bältesstol – Detta är den sista bilbarnstolen, här sitter barnet framåtvänt i stolen. Bältesstolen kommer barnet använda under den längsta tiden. Enligt svensk lag ska barnet sitta i bältesstolen fram tills att barnet är minst 135 cm lång. Detta brukar ungefär ske vid 10 års ålder. Flera av bältesstolarna på marknaden kan användas till barnet är ungefär 150 cm långa men kontrollera givetvis detta i bilbarnstolens beskrivning.

ISOfix-fästen – För en säkrare installation

ISOfix fästen har utvecklats för att man på ett snabbt och enkelt sätt ska veta att bilbarnstolen har monterats korrekt. Med ISOfix fästen kan du som förälder installera bilbarnstolen snabbt säkert och stabilt. Du får sedan indikatorer på om stolen har installerats korrekt.

Välj en stol som passar barnet under barnets hela uppväxt

Välj en stol som “växer” med barnet, en bilbarnstol som erbjuder justerbart benutrymme, justerbar på höjden, justerbar sittvinkel och anpassningsbart sidokrockskydd ger barnet än bättre säkerhet och komfort när hen växer.

Glöm ej sidokrockskyddet

Ungefär 25% av alla olyckor är sidokrockar, glöm därför inte att leta efter en bilbarnstol som är sidokrocktestad.

Med mer benutrymme kommer du kunna använda bilbarnstolen längre

En vanlig anledning till att föräldrar väder barnet är på grund av benutrymmet. Om du väljer en bilbarnstol med extra benutrymme kommer du därför kunna låta barnet vara bakåtvänt en längre tid vilket bidrar till en högre säkerhet för ditt barn. Med ett justerbart benutrymme kommer du spara plats när barnet är litet och ha möjlighet att justera benutrymmet med barnets ålder.

5/5 (1 Review)